Domowe metody na walkę z grypą

Człowiek żyjący wśród ludzi, nieustannie wystawiony jest na liczne choroby, którymi może zarazić się od innych ludzi. Nie zawsze są to niebezpieczne epidemie, wystarczy, że na parę dni uniemożliwią nasze funkcjonowanie. Przeważnie borykamy się z przeziębieniem, które pojawia się szczególnie na przełomie zimy i wiosny, kiedy to wirusy i drobnoustroje budzą się do życia. Jakie naturalne metody wykorzystać, żeby zmniejszyć ryzyko zarażenia?

Coraz więcej ludzi usiłuje w kurowaniu lekkich chorób dopiero w ostateczności kupować leki. Podobnie jest w momencie przeziębienia, nie potrzebujemy od razu kupować kosztownych lekarstw, możemy wykorzystać w boju z chorobą produkty naturalne, dostępne każdemu. Żeby układ immunologiczny funkcjonował właściwie, należy jeść dużo artykułów bogatych w witaminę C. Wbrew pozorom nie będą to jedynie cytrusy, najwięcej tej witaminy możemy spotkać bowiem w żółtej papryce czy czarnej porzeczce. Dobrze także w codziennej kuchni używać dużo czosnku. Nie tylko jest on smaczny, jest również naturalnym antybiotykiem.

Jeśli już doszło do zarażenia, warto jak najprędzej zwalczyć chorobę. Aby przynieść ulgę przy niedrożnym nosie, warto wypróbować inhalację olejków eterycznych, szczególnie mięty. Wystarczy parę kropel wkropić do miski z gorącą wodą, zakryć głowę szmatką i inhalować powstałą parę. W ekstremalnych sytuacjach ulgę przyniesie płukanie nozdrzy wodą z solą – miks ten przyda się także w momencie bólu gardła. Jesienią warto wcześniej zrobić zdrowe oraz przepyszne syropy domowej receptury. Wystarczy zmieszać przesmażona cebulę albo czosnek ze sporą ilością soli, następnie zalać wodą i przechowywać w butelce. Jest to idealne rozwiązanie na przeprawę z wirusami.

Obecnie większość nas, zajętych zatrudnieniem lub studiami, nie może pozwolić na to, aby przeziębienie przykuło nas do łóżka na kilka dni. Żeby uniknąć choroby lub zmagać się z nią, nie potrzebujemy kupować drogich lekarstw. Gdyż z ziół, owoców oraz warzyw możemy spreparować najlepsze lekarstwa.